Gelişen teknolojiyle birlikte akıllı televizyonların önemi de her geçen gün artıyor. Özellikle konsol oyuncularının gözü kulağı olan televizyonlar, farklılaşan panel türleri, yenileme hızı ve görüntü teknolojileri ile tercihinizi zorlaştırabilir. En iyi oyun televizyonları ise genellikle QLED ve OLED modellerde bir araya gelirken, TCL, Samsung, LG ve Philips, bu alanda rekabetçi modellere sahip. Bu yazımızda, oyun oynamak amacıyla akıllı tv alırken nelere dikkat edilmeli? veya en iyi modeller hangileri? bunlara değineceğiz. Ancak sıralamaya geçmeden önce, oyun televizyonlarında dikkat edilmesi gereken özelliklere göz atalım...
Oyun televizyonlarında dikkat edilmesi gereken özellikler
-
Çözünürlük
Bir oyun televizyonu aradığınızda aklınıza ilk gelen özelliklerden biri çözünürlük olacaktır. Öyle ki, ister PC ister konsol kullanıcısı olun, güncel çoğu oyunun 4K yani 3840x2160 piksel çözünürlüğü hedeflediğini görüyoruz. Buna bağlı olarak 4K standart haline gelirken, bu çözünürlükteki TV'ler bütçeyi zorlamaya gerek kalmadan kolay bir şekilde satın alınabiliyor.
PlayStation 5 ve Xbox Series X gibi konsolların 4K çözünürlüğe ulaşabildiğini daha önce belirtmiştik. Dolayısıyla tercihinizi bundan yana kullanmalısınız. Oyun oynamak için satın aldığınız 8K TV, boşa giden bir yatırım olacaktır.
-
Giriş gecikmesi
Oyun tv'leri söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken bir diğer özellik de gecikme süresi. Öncelikli olarak bunun ne anlama geldiğine değinelim. Gecikme süresi, kontrol cihazınızda bir düğmeye bastığınızda, ilgili işlemin ekranda görülmesi arasında geçen süreyi ifade ediyor.
Oyun konsolu veya PC'nizden gelen bilgilerin TV ekranına ulaşması genellikle yalnızca birkaç milisaniye sürer. Ancak bu değerin yüksek olması, oyun deneyiminde olumsuz sonuçlara yol açabilir. İdeal bir oyun deneyimi için giriş gecikmesinin 15 milisaniyeden düşük olmasını hedeflemelisiniz.
-
Yenileme hızı
Oyun televizyonlarında dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biri Hertz (Hz) olarak ifade edilen yenileme hızı. Günümüz akıllı TV'lerinde 60 Hz standart haline gelirken, bu değer bulanık görüntülere neden olabiliyor. Bu nedenle, daha iyi bir deneyim oluşturmak için üreticiler, orta ve üst sınıf akıllı TV'lerde 120/144Hz yenileme hızına yer vermeye başladı.
Basitçe söylemek gerekirse TV'nizin yenileme hızı, ekrandaki görüntünün bir saniye içinde kaç kez yenileyebileceğini ifade ediyor. Dolayısıyla bir saniyede ne kadar çok görüntü olursa, içerikleri o kadar yumuşak ve net olarak görüyoruz. Buradan yola çıkarak oyun tv'leri için 120Hz ve üzeri hızların tercih edilmesi doğru olacaktır.
Ayrıca yüksek yenileme hızına sahip bir oyun tv'si arıyorsanız, içeriklere göre yenileme hızının dinamik olarak değişmesini sağlayan Değişken Yenileme Hızı desteğine de (VRR) dikkat etmenizde fayda var. Zira 120Hz TV'de saniyede 60 karelik bir oyun oynamak ekranın yırtılmasına neden olabilir .
-
HDMI standardı
Bir oyun televizyonu aldığınızda, 4K çözünürlüğün ve yüksek kare hızlarının keyfini çıkarmak için HDMI 2.1 desteğine ihtiyacınız olacak. Bu yeni standart, HDMI 2.0'a kıyasla 8K'ya kadar çözünürlük ve 120Hz'e kadar video sinyallerine destek sunuyor. Bu nedenle hem konsol hem de PC oyuncularının HDMI 2.1 destekli TV'lere göz atmalarını tavsiye ediyoruz.
-
HDR teknolojileri ve parlaklık
Eski TV'ler genellikle yeniden oluşturabilecekleri renk sayısı ve parlaklık seviyeleri açısından sınırlıydı. Günümüzde ise, HDR10, HDR10+, Dolby Vision olmak üzere çok sayıda standart ile karşılaşıyoruz.
-
Panel türü
Oyun televizyonları çözünürlükleri ve ekran boyutları dışında birçok açıdan farklılık gösteriyor. Bunlardan biri ise panel türü. Zira oyun oynamak için bir tv aradığınızda, LED, QLED ve OLED olmak üzere farklı ekran türleri karşınıza çıkacaktır. Daha önce panel türleri arasındaki detaylara bu yazımızda değinmiştik. Kısaca bahsedecek olursak, QLED TV'ler, sahip oldukları Quantum Dot katmanı sayesinde diğer ekran türlerinden çok daha geniş bir renk yelpazesi sunuyor. Bu da onları HDR için mükemmel hale getiriyor diyebiliriz.
OLED TV'ler ise diğer standart LED TV'lerden tamamen farklı. Bu TV'ler, ek bir ışık kaynağı olmadan piksel düzeyinde aydınlatma sunuyor. Ayrıca OLED TV'ler yapısı gereği, inanılmaz derecede düşük gecikme süreleri ve siyahlara sahip. Ancak iyi bir QLED TV'nin parlaklık ve renk vurgusu konusunda OLED ile yarışır olduğunu belirtelim.
Ayrıca parantez açmamız gereken bir diğer konu Burn-in veya ekran yanması sorunu. Bu sorunu statik görüntüler nedeniyle ekranda kalıcı iz oluşması olarak tanımlayabiliriz. Ancak Modern OLED TV'lerin çoğu artık ekran yanmasına karşı yazılımsal koruma sunuyor. Bunun en büyük örneği ise piksel kaydırma. Dolayısıyla bu özelliği TV'nizden aktif hale getirmeyi unutmayın. Toparlayacak olursak, OLED TV'ler düşük gecikme süreleri, geniş görüş açıları ve kusursuz siyahlar sunarken, LED veya QLED TV'ler güçlü parlaklık seviyeleri ve renk vurguları ile öne çıkıyor. Dolayısıyla ikisi arasındaki seçimi tamamen ihtiyaçlarınıza yönelik yapmanız faydalı olacaktır..
Bu yazımızda, en iyi oyun televizyonları ve bu modelleri seçerken dikkat edilmesi gereken özelliklere değindik. Hemen aşağıdan en iyi oyun tv'leri listemize göz atabilir ve modelleri birbirleri ile karşılaştırabilirsiniz.
Oyun oynamak için en iyi tv'ler
Hemen yukarıda oyun oynamak için en iyi tv modellerinden önce dikkat edilmesi gereken özellikleri sizlerle paylaştık. İşte hem PC/Android hem de Xbox Series X ve PlayStation 5 gibi oyun konsolları için en iyi oyun televizyonları..
Daha fazla TV Alma Rehberi için tıklayın.