Akıllı televizyonlarda artan ekran boyutları ve içerik kalitesi düşünüldüğünde, TV'den daha iyi ses kalitesi almanın en iyi yolu Soundbar yani ses çubukları diyebiliriz. Günümüzde çoğu soundbar, ayrık hoparlörler ile rekabet etmekte zorlansa da, TV'lerin dahili sürücülerini büyük ölçüde geride bırakmayı başarıyor. Bu nedenle akıllı TV'lerin vazgeçilmez bir parçası olarak nitelendirebiliriz. Peki hangi soundbar'ı satın almasınız? veya Soundbar alırken neler dikkat edilmeli? İşte tüm bu soruların yanıtları bu yazımızda.
Kanal Sayısı nedir? Hangisini tercih etmeli
İyiden kötüye neredeyse tüm Soundbar'lar, ön tarafta en az üç kanal (sol, orta, sağ) ve buna eşlik eden bir subwoofer ile geliyor. Ancak bu cihazlar, tiz, bas ve yükseklik kanallarının miktarına göre birbirlerinden ayrılıyor. Bu kanalları bir soundbar'da ses yayan bölüm olarak düşünebiliriz. Örneğin bir 2.1 sistemde iki hoparlör ve özel bir subwoofer bulunuyor. 5.1 sisteminde ise beş hoparlör (bir merkez, sol, sağ ve iki çevre) ve bir subwoofer yer almakta. Bunlar arasından en önem taşıyan bölümün ise merkez kanal olduğunu belirtelim. Çünkü TV ve filmlerde yer alan diyagloların tümü bu bölüme konumlandırılıyor.
Ayrıca 5.1.2 sistemi gibi sistemlerle de karşılaşıyoruz. Bu kısım, cihazın iki yükseklik kanalı olduğunu gösteriyor. Bunlar için, sesi duvardan yansıtan, yan ve tavan hoparlörlerini simüle eden yukarı ve yana bakan hoparlörler diyebiliriz.
-
Bağlantı seçenekleri neden önemli?
Günümüzde çoğu modern Soundbar, HDMI ARC, (Ses Dönüş Kanalı) standardını kullanıyor ve bunları tek bir HDMI kablosuyla kolayca bir TV'ye bağlayabiliyorsunuz. Ayrıca bu cihazlarda genellikle optik ses çıkışı da bulunduğunu belirtelim. Bu bağlantı türüne özellikle eski TV'lere veya harici oynatıcılar sahipseniz dikkat etmenizi öneriyoruz. Sonuç olarak ARC destekli bir ses çubuğu fazlasıyla iyi bir deneyim sunacaktır. Bazı Soundbar modellerinde ise WiFi, Bluetooth bağlantısı ve harici HDMI girişleri ile karşımıza çıkmakta. Bu bağlantı seçenekleri ise cihazı uzaktan kontrol edebileceğiniz (Google Asistan veya Alexa dahil) veya geleneksel bir ev sinema alıcısı olacak kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Kısaca Soundbar tercih ederken, ihtiyaçlarına yönelik modellere göz atmanız faydalı olacak. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi üst düzey bir ses deneyimi için basit bir ARC HDMI kablosu yeterli olacaktır.
Çevresel Ses Deneyimi (Surround)
Surround yani Çevresel Ses Deneyimine gelirsek, temel olarak seslerin geliş yönlerini gerçekçi bir şekilde ayarlama teknolojisi olarak nitelendirebiliriz. Tıpkı sinema salonlarında olduğu gibi. Daha önce iki kanallı soundbar modelleri tipik olarak stereo ve surround modları arasında çok farklı ses vermiyordu. Ancak Dolby Virtual:X ve Uzamsal Ses Desteği gibi teknolojilerin gelişi, bu cihazlardan aldığımız deneyimi gerçekten geliştirdi.
Günümüzde birçok orta seviye soundbar'ın ise bu teknolojiye sahip olduğu belirtelim. Ancak bu deneyimin soundbar'ın uzunluğu ve kanal sayısı ile doğru orantılı olacağını belirtmemiz gerek. Bu nedenle soundbar tercihinde gerek film gerekse TV şovları olsun surround yani çevresel ses deneyimi özelliğine dikkat edilmesini öneriyoruz.
-
Soundbar boyutu ne kadar olmalı?
Soundbar seçiminde bir diğer önemli nokta ise boyutlar. Niketim günümüzde birçok model farklı uzunluk ve yapılandırma seçenekleri ile karşımıza çıkıyor. Bu durumda daha büyük soundbar modelleri daha geniş kanal sayıları sunarken, fiyatı ise bu doğrultuda yükseliyor.
Ancak Soundbar'ın TV'nizle aynı genişlikte olmasını istiyorsanız. Televizyon ölçüleri ile Soundbar uzunluğunu karıştırmamanızı tavsiye ediyoruz. Bu nedenle 46 inçllik bir TV, benzer ölçülerde bir soundbar ile eşleşmeyecektir. Bu doğrultuda en doğru seçimi yapmak için aşağıdaki tablodan faydalanabilirsiniz.
Soundbar uzunluğu | Önerilen TV ekran boyutu |
50 cm / 70 cm | 32 inç |
70 cm / 90 cm | 40 inç |
70 cm / 90 cm | 43 inç |
90 cm / 110 cm | 50 inç |
110 cm / 125 cm | 55 inç |
125 cm / 135 cm | 60 inç |
135 cm / 145 cm | 65 inç |
Daha fazla TV Alma Rehberi için tıklayın.