5 saat uzman ve kullanıcı yorumu okuyup, video izledik.
Bu ürünle ilgili tüketicilerin düşünceleri özetle aşağıdaki gibidir.
• İyi parlaklık ve kontrast
• Geniş renk gamı
• Android işletim sistemi
• Düşük giriş gecikmesi ve 120Hz yenileme hızı
• Tam dizi yerel karartma ile başarılı siyahlar
• Yansıma ve parlamalara karşı verimsiz
• HDR10+ desteği bulunmuyor
Sony’nin 2022 yılı orta sınıf 4K TV seçeneklerinden biri olan XR-X90K serisi, tepe model X95K serisinin hemen altında yer alıyor. Yorumlarımıza başlamadan önce bu iki televizyon arasındaki en büyük farkın arka ışık teknolojilerinde yattığını söyleyebiliriz. Mini LED ile güçlendirilen üst modele kıyasla X90K serisi, tam dizi yerel karartma desteği ile karşımıza çıkıyor. Tasarımsal olarak bakıldığında arka ışık teknoloji sebebiyle bizleri kalın bir kasa yapısı ile karşılayan X90K serisi, hem geniş hem de dar olmak üzere, iki farklı kullanım seçeneği sunan ayak desteği ile geliyor.
Görüntü kalitesine gelirsek tam dizi yerel karartma desteğinden güç alan VA yapılı bir panele sahip olan Sony X90K serisi, gelişmiş siyahlar ve geniş renk üretimi ile çarpıcı görüntüler sunuyor. Burada IPS ve OLED panellere kıyasla daha dar görüntü açılarına sahip olsak da, merkez dışında iyi kontrast ve renk tonları elde edebiliyorsunuz. Bununla birlikte Sony imzalı yapay zekâ destekli XR Cognitive işlemci ile donatılan model, gerek yükseltme gerekse kontrast, parlaklık ve renk verilerinin optimize edilmesi konusunda başarılı bir iş çıkartıyor. Dezavantajlara gelirsek, X90K serisi ile ilgili en önemli sorun, kolayca parlama eğiliminde olması. Burada televizyonun sağladığı parlaklığın yansımaları yok edecek kadar güçlü olmadığını söyleyebiliriz. Buna ek olarak Dolby Vision ve HDR 10 teknolojilerine destek sunuluyor ancak HDR10+’a sahip değiliz.
Ses tarafında yalnızca TV'nin arkasındaki hoparlörleri değil, ekranın arkasındaki hoparlörleri de kullanan Sony X90K serisi, bas tonlarında zayıf kalsa da içeriklerde yer alan ince ayrıntıları kulağınıza ulaştırmayı başarıyor. Buradaki çevresel etkinin ve sanal 5.1.2 dönüşüm seçeneğinin standart bir kullanım için yeterli olduğunu düşünüyoruz. Kullanım tarafında bizleri Android tabanlı Google TV 10 ile karşılayan model, internet üzerinde gezinme ve uygulamalar söz konusu olduğunda oldukça sorunsuz çalışıyor. Ayrıca kumanda üzerinden sesli olarak kontrol edilebilen televizyon, düşük gecikme süresi, VRR, ALLM, Otomatik HDR Ton Eşleme gibi artılar ile 4K/120Hz oyunculuğa destek sunuyor.
Kısaca özetleyecek olursak, X90K serisinin en dikkat çeken noktası görüntü kalitesi diyebiliriz. Kutudan çıkar çıkmaz olağanüstü bir renk üretimi ve işleme performansı gösteren model, birçok rakibinden ayrılıyor. Buradaki tek dezavantajı ise yansıma konusunda yetersiz olması. Ayrıca ufak bir parantez açmamız gerekirse bu TV'yi harika yapan özelliklerin çoğu, daha uygun fiyatlı olan X90J serisinde de bulunabiliyor.
Olağanüstü bir renk üretimi ve işleme performansı sunan Sony XR-X90K serisi, yansımalar konusunda verimsiz olsa da orta sınıf modeller arasında iddialı bir rakip.