4 saat uzman ve kullanıcı yorumu okuyup, video izledik.
Bu ürünle ilgili tüketicilerin düşünceleri özetle aşağıdaki gibidir.
• Yüksek parlaklık ve canlı renk tonları
• Ortalama üstü parlaklık
• Tatmin edici ses performansı
• HDR 10, HDR 10+ ve HDMI 2.1 standardı
• 120Hz ekran paneli
• Dolby Vision desteği bulunmuyor
• Karanlık sahnelerde çiçeklenmeye neden olan düşük doğal kontrast
2022 yılı Samsung Neo QLED TV serisinin giriş sınıfında yer alan QN85B modeli, geçtiğimiz yılın başarılı televizyonlarından biri olan QN85A serisinin halefi olarak kullanıcılara sunuluyor. Tasarımsal açıdan soundbar kullanımına fırsat tanıyan ve tek bir ayak desteği üzerine konumlandırılan model, ince siyah çerçeveleri ile ekran bütünlüğünü büyük oranda arttırarak şık bir görünüme de imza atıyor. İlk bakışta sıradan bir Samsung QLED TV’ye benzeyen ancak detaylara indikçe yenilikçi birçok özelliği içerisinde barındıran QN85B serisi, mini-led arka aydınlatma teknolojisi ve 120Hz 4K QLED paneli ile kendi sınırlarının ötesinde bir deneyim vadediyor.
2022 yılında Samsung, TV’lere güç veren işlemci tercihinde büyük bir değişikliğe gitmiş durumda. Samsung’un 8K Neo QLED'leri yeni Neural Quantum İşlemciyi kullanırken QN95B dışında incelemizin de konuğu olan QN85B gibi 4K modeller, geçtiğimiz yılın yapay zeka destekli Neo Quantum 4K işlemcisinden güç alıyor. Peki bu işlemci ile QN85B serisi neler sunuyor diye soracak olursanız yeni eklenen Real Depth Enhancer özelliği ile içeriklerde yer alan nesneleri arka plandan ayırarak görüntülere başarılı bir derinlik hissiyatı kazandıran model, gerek düşük çözünürlüklü içerikleri yükseltme gerekse HDR performansı konusunda tatmin edici bir görsel deneyim sağlıyor.
Ekran detaylarına indiğimizde DCI-P3 (HDR) renk gamının yüzde 96'sını kapsayan Quantum dot bir panele sahip olan QN85B, 1500 nit'lik bir parlaklığa ulaşabiliyor. Bu değer son nesil OLED TV'ler ile kıyaslandığında bir miktar düşük olsa da, hem gece hem gündüz kullanımında oldukça yeterli.
Televizyonun dezavantajlarına geldiğimizde ise QN85B'nin geçen yıl piyasaya sürülen QN85A'dan biraz daha iyi performans gösterdiğini ancak farkın o kadar kayda değer olmadığını ve çiçeklenme (ışık dağılması) sorunlarının devam ettiğini söyleyebiliriz. Ancak ufak bir parantez açmamız gerekirse yalnızca belirli sahnelerde ortaya çıkan bu sorun, genel televizyon deneyimini etkileyebilecek boyutlara ulaşmıyor. Bunun haricinde 2.2.2 kanal günlük izleme için yeterli diyebileceğimiz toplam 60W gücünde bir ses sistemi ile gelen model, ses ayrıntılarında net ve belirgin bir ses deneyimi sunuyor. Ayrıca içeriklerdeki ses takibini geliştiren OTS (Object Tracking Sound) özelliği ve Dolby Audio desteği televizyona büyük artılar kazandırıyor.
İşletim sistemi tarafında yeni nesil Tizen 6.5 platformuna sahip olan QN85B serisi, Samsung tarafından uzun yıllardır geliştirilen ve büyük bir uygulama desteği kazanan bu işletim sistemi ile oldukça hızlı ve kolay bir kullanım sunuyor. Ayrıca yeni televizyonun AMD FreeSYNC, 4K / 120 fps oyunlar için HDMI 2.1 bağlantısı ve 10 ms'lik gecikme süresi ile konsol ve oyun tutkunlarını da mutlu edeceğini söyleyebiliriz.
Samsung'un 2022 yılı Neo QLED modellerinden biri olan QN85B serisi, çiçeklenme gibi ufak sorunlara sahip olsa da genel ekran deneyimi konusunda tatmin edici bir görsellik sunuyor.