QLED, OLED ve LED TV'ler arasındaki farklar neler? En iyi seçimi nasıl yaparız?

QLED, OLED ve LED TV'ler arasındaki farklar neler: Hangisi en iyisi?

Yeni bir TV satın alırken farklı panel teknolojileri kafanızı karıştırabilir. Görüntü kalitesinde farklı avantajlar ve dezavantajlar sunanOLED,QLEDveLEDpanel türlerinin tüm detaylarını sizler için derledik.

Farkları neler?

LED arka aydınlatmalı LCD paneller kullanan LED ve QLED TV'lerin birbirine oldukçabenzerolduğunu söyleyebiliriz. Aralarındaki tek fark, QLED TV'lerin daha geniş bir renk yelpazesi üretmelerini sağlayan birkuantum nokta katmanıkullanmasıdır. Bununla birlikte QLED terimi, televizyonların bu kuantum nokta katmanını kullandığını göstermek için kullanılan birpazarlama terimiolarak karşımıza çıkıyor.

Samsung ve TCL gibi şirketler QLED terimini kullanırken, aynı teknolojiye sahip LG televizyonlar iseQNEDismiyle kullanıcılara sunuluyor. Bununla birlikte resim kalitesi QLED ve LED modelleri arasında değişkenlik gösterebiliyor ve benzersiz özelliklere sahip farklı LED aydınlatmalı LCD panel türleri de bulunuyor. Mini LED arkadan aydınlatmaya sahip üst düzey QLED paneller, OLED'in siyah ton performansından geri kalsa da geniş bir renk gamı ve oldukça yüksek bir parlaklık değeri sunmayı başarıyor.

OLEDpanellere gelirsek diğer panel tiplerinden tamamen ayrılan bu paneller birbirleri ile neredeyse aynı görüntü kalitesine sahipler. Piksellerin gerektiğinde kapanıp açılarak televizyonunmükemmel siyah tonlarıüretmesini sağlayan OLED teknolojisi,düşük güç tüketimi, daha iyi görüntü kalitesi, daha yüksek dayanıklılık gibi özellikler sunuyor. Oyun performansı tarafında oldukça düşük gecikme sürelerine ulaşabilen QLED ve OLED paneller kalıcı iz (Burn-in) sorunu ile birbirinden ayrılıyor. OLED panellerde ortaya çıkan bu sorun statik bir görüntünün ekranda uzun süre kalması ile beraber kalıcı izlereyol açabiliyor. 

Kısaca özetlersek LED panele sahip televizyonlar çoğunlukla ekonomik segmentte yer alırken, kuantum nokta katmanına sahip QLED modeller ile daha farklı bir teknoloji ile gelen OLED modeller arasında verilecek kararın kullanıcı tercihlerine göre şekilleneceğini söyleyebiliriz. İki panel tipi arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız aşağıda yer verdiğimizayrıntılı tablonunve sitemizde yer verdiğimiz televizyon incelemelerinin tercihinizi kolaylaştıracağını düşünüyoruz. 

LED, QLED ve OLED Panel Farkları
  LED QLED OLED QD-OLED / OLED Evo
Parlaklık Yüksek Mükemmel İyi Mükemmel
Renk Aralığı İyi Mükemmel Yüksek Mükemmel
Hareket Bulanıklılığı performansı İyi Yüksek Mükemmel Mükemmel
Görüş Açısı Zayıf Orta Mükemmel Mükemmel
Ekrandaki Renk Düzgünlüğü Orta Yüksek Mükemmel Mükemmel
Siyah Seviyesi İyi Yüksek Mükemmel Mükemmel
Ekranda Kalıcı İz Sorunu Düşük Düşük Yüksek Yüksek

 

Daha fazla TV Alma Rehberi için tıklayın.