4 saat uzman ve kullanıcı yorumu okuyup, video izledik.
Bu ürünle ilgili tüketicilerin düşünceleri özetle aşağıdaki gibidir.
• Geniş görüş açısı
• WebOS işletim sistemi
• Direct LED aydınlatma
• Uygun fiyat
• 75 inç ve üzeri modellerde 120Hz yenileme hızı
• Dolby Vision desteği yok
• HDR parlaklığı zayıf
• Düşük boyutlu modellerde 60Hz yenileme hızı
Günümüzde LG'nin UHD TV serisi, performans merdivenlerinin en alt basamağında, NanoCell serisinin hemen arkasında yer alıyor. Bu seriye dahil olan ve ülkemizde UQ91006LA kod adıyla kullanıcılara sunulan LG UQ91 serisi, firmanın en uygun fiyatlı 2022 yılı televizyonlarından biri olma niteliği taşıyor. Bununla birlikte ince bir tasarıma ve merkezi ay şeklinde bir standa sahip olan model, geçtiğimiz yılın UP8100 serisi ile benzer hatları kullanıyor. Görünüşe göre LG, bu yılki düşük maliyetli UHD serisinin çoğu için 2021'de kullanılan yapıyı devam ettirmeye karar vermiş.
Ekran tarafında panel boyutlarına göre farklılaşan özellikler ile karşımıza çıkan UQ91 serisinin, 50, 60 ve 70 inç modellerinde VA, 65 inçlik modelde ise IPS bir panel bulunuyor. Ayrıca 75 inç ve üzeri modellerde yenileme hızları 120Hz’e yükselirken, alt modeller 60Hz’lik bir panele ev sahipliği yapıyor. Aydınlatma konusunda ise Direct LED sistemini kullanan LG UQ9100 serisi, ne yazık ki Mini LED ve tam dizi yerel karatma desteğine sahip modellerden daha düşük bir tepe parlaklığı sunuyor.
Bununla birlikte incelememizin konuğu olan 65 inçlik IPS modelde siyah tonların gerçek siyahtan çok gri tonlara yaklaştığını ancak daha geniş bir görüş açısı sunduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan VA panel kullanan diğer modellerde siyah tonlar daha başarılı. Düşük çözünürlüklü içerikler söz konusu olduğunda ise herhangi yapaylık olmadan her türlü içeriği başarılı bir şekilde geliştiren LG UQ91 serisi, 480p içerikle mucizeler yaratmıyor ancak tatmin edici bir performans sunuyor. Bunun haricinde HDR içerikler için yeterli bir parlaklığa ulaşmakta zorlanan model, uygun fiyatlı rakiplerinden ne yazık ki geride kalıyor.
Ses tarafında UQ91 serisi, gücünü 20 wattlık geleneksel 2.0 kanal bir ses sisteminden alıyor. Bununla birlikte rahat bir şekilde yüksek seslere ulaşabilen model, bastan ve çevresel geliştirmelerden yoksun olsa da net ve temiz bir deneyim vadediyor. Kullanım tarafına geldiğimizde ise UQ91 serisi, LG tarafından uzun bir süredir geliştirilen WebOS 22 işletim sistemine ev sahipliği yapıyor. Temel olarak burada, LG C2 OLED'de de gördüğümüz aynı platforma sahibiz ve tepkisel bir kullanıma ek olarak geniş bir uygulama kütüphanesini de beraberinde getiriyor.
Toparlamamız gerekirse kısaca LG UQ91 serisi, geçen yılın bütçe dostu televizyonlarından pek farklı değil. İkinci bir TV olarak ideal bir seçenek olabilir. Ancak temel bir TV arıyorsanız, en azından görüntü kalitesi açısından daha iyi modellere bakmanızda fayda var diyebiliriz.
LG'nin uygun fiyatlı 4K TV modellerinden UQ91 serisi, ekran boyutlarına göre farklılaşan panel özellikleri sebebiyle rakiplerinin gerisinde kalıyor.