Google/Android TV, Samsung TizenOS ve LG WebOS: Hangisi daha iyi, farkları neler?

Google/Android TV, Samsung TizenOS ve LG WebOS: Hangisi daha iyi, farkları neler?

Akıllı TV'leri birbirinden ayıran en önemli faktörlerden birisi de kullandıkları işletim sistemi. Dolayısıyla bir akıllı TV seçerken Android/Google TV, Samsung TizenOS ve LG WebOS gibi platformlar kafa karıştırıcı olabilir. Bu yazımızda en popüler işletim sistemlerini ve arasındaki farkları sizler için bir araya getirdik. 

Akıllı TV platformlarını karşılaştırmadan önce, işletim sisteminin ne olduğuna göz atalım. Bunu en basit ifadeyle donanım kaynaklarını yöneten, aynı anda birden fazla görevin yerine getirilmesini sağlayan yazılımlar bütünü olarak ifade edebiliriz. Tıpkı bilgisayar veya akıllı telefonlarda olduğu gibi.

Günümüzde ise Tizen OS, WebOS ve Android / Google TV, akıllı TV'ler söz konusu olduğunda en yaygın kullanılan işletim sistemlerinden biri konumunda. Bu platformlar ise, özelliklerinden arayüze ve uygulama desteğine kadar birbirlerinden ayrılıyor. Gelin bu üç işletim sistemi arasındaki farklara ayrıntılı bir şekilde göz atalım.

  • Tizen İşletim Sistemi Nedir?           

Samsung TV'lerde sıklıkla karşılaştığımız TizenOS, Samsung ve Linux topluluğu tarafından tasarlanmış açık kaynaklı bir işletim sistemi. Kullanıma sunulduğu ilk zamanlar kısıtlı ve çeşitli sınırlamalara sahip olan bu platform, günümüzde kullanıcı ve donanım dostu dostu bir arayüze kavuştu. Ayrıca TizenOS'un Ekim 2022'den bu yana farklı TV üreticileri tarafından da kullanıldığını belirtelim.

Tizen OS, akıllı telefonlar, tabletler ve giyilebilir cihazlar da dahil geniş bir kullanım yelpazesine sahip. Bu noktada Samsung App Store üzerinden aradığınız uygulamalara erişebiliyorsunuz. Ancak desteklenen uygulama sayısı ne yazık ki WebOS ve Android TV'ler kadar fazla değil. Dolayısıyla yalnızca popüler uygulamalara erişim sunuluyor.

Genel olarak Tizen OS, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik çok çeşitli özellik ve yeteneklerle akıllı TV'ler için güvenilir bir seçim diyebiliriz.

  • WebOS'un öne çıkan yönleri

Çoğunlukla LG TV'lerde bulunan ve son dönemde farklı TV üreticilerine de sunulan WebOS, tıpkı Tizen gibi Linux tabanlı bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu platform Android TV'den tamamen farklı ve kullanıcı arayüzünün tüm ekranı kapladığı  alt çubuk menüsü ile geliyor. Buradan hızlı bir biçimde farklı uygulamalara geçebilir ve TV üzerinden çoklu görevler yürütebilirsiniz.

Ayrıca WebOS, kullanıcıların favori içeriklerine erişmesi ve kolay bir şekilde düzenlemesine olanak tanıyan, son derece özelleştirebilir bir arayüze sahip. Aradığınız çoğu uygulamaya ise LG İçerik Mağazası üzerinden erişmeniz mümkün. Tabii ki buradaki uygulama sayısının TizenOS'a kıyasla fazla, Android&Google TV'den ise daha kısıtlı olduğunu belirtelim. 

  • Peki Google / Android TV neler sunuyor?

Hem Android TV hem de Google TV özünde benzer özelliklere sahip. Dolayısıyla  içeride pek bir değişiklik bulunmadığını söyleyebiliriz. Her iki işletim sistemi, özünde Android işletim sistemini çalıştırdığından Play Store ve Google Hizmetleri ile geliyor. Bu da TV için optimize edilmiş binlerce uygulamayı yükleyp çalıştırabileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca mağazada bulunmayan uygulamaları bile dışarıdan özgür bir biçimde çalıştırabilirsiniz.

Android'in bir diğer öne çıktığı nokta ise, entegre Google Asistan ve  "Chromecast" özelliği. Böylece TV'nizi sesli olarak kontrol edebiliyor ve akıllı telefonunuz veya cihazlarınızda bulunan görüntüleri, TV'nize hızlı bir biçimde paylaşabiliyorsunuz. 

Kıyaslayacak olursak

Peki Tizen TV, WebOS ve Android TV arasında seçim yapmamız gerekirse hangisini tercih etmeliyiz? Bu seçimin aradığınız deneyime bağlı olarak değişeceğini söyleyebiliriz.

Örneğin, TV'nizi yalnızca YouTube veya Netflix videolarını izlemek için kullanıyorsanız, anlaşılır menü ve yenilikçi uzaktan kumandalar sayesinde WebOS ve Tizen'in burada küçük bir avantajı var. Öte yandan uygulama deneyimi, entegrasyon ve oyunlar söz konusu olduğunda Android'in öne çıktığını belirtmemiz gerek. Ayrıca bu TV'ler, Android telefonlar ile uyumlu Google Asistan ve Chromecast özelliği ile geliyor.Performans ve kullanım deneyimi ise, çoğunlukla satın aldığınız TV'nin fiyat noktası ile bağlantılı. 

Android&Google TV, WebOS ve TizenOS
- Android TV / Google TV WebOS TV TizenOS
Uygulama Desteği Çok Yüksek Yüksek Ortalama
Güncelleme Ortalama Ortalama Ortalama
Oyun Desteği Yüksek Yüksek Yüksek
Özelleştirme Yüksek Çok Yüksek Yüksek
Kullanım Deneyimi Yüksek Çok Yüksek Çok Yüksek

 

Daha fazla TV Alma Rehberi için tıklayın.