Son birkaç yılda ortaya çıkan yeni televizyon teknolojileri arasında, akıllı TV deneyimini değiştirecek çok büyük ilerlemeler kaydedildi. Dolayısıyla akıllı TV seçerken, birçok farklı terimle karşılaşıyoruz ve bunlar kafa karıştırıcı olabiliyor. Bunlardan biri de Dolby Vision, HDR10, HDR10+ ve hatta HDR10 Pro. Peki günümüzün teknolojisiyle sıklıkla karşımıza çıkan bu teknolojiler ne anlama geliyor? veya aralarındaki farklar neler? bu yazımızda bilmeniz gerekenlere değineceğiz.
İlk olarak kısaca HDR'dan başlamamız gerekiyor. Daha yaygın olarak HDR olarak adlandırılan High Dynamic Range yani ''Yüksek Dinamik Aralık'', artık halihazırda satışa sunulan tüm TV'lerde desteklenmeye başladı. Bu özellik, filmlerde ve TV içeriklerinde daha geniş bir renk gamı, kontrast ve hatta gerçekçi renkler görmemizi sağlıyor.
Ayrıca HDR günümüzde birkaç önemli standart ile birlikte geliyor: Dolby Vision, HDR10 ve HDR10+. Kısaca bunlar bir görüntünün en parlak ve en karanlık bölümleri arasındaki farkları artırıyor diyebiliriz.
HDR10 nedir ve neler vadediyor?
Peki sıklıkla karşımıza çıkan HDR10 nedir? veya bir akıllı TV'de gerçekten önemli mi? HDR10 neredeyse her modern TV'de bulunurken temel standart niteliğinde. Dolayısıyla HDR özellikli her TV, HDR10 ile uyumlu demek doğru olur. Buna ek olarak HDR10 formatı maksimum 1000 nit parlaklığa ve 10 bit renk derinliğine izin veriyor. Tek başına bu rakamlar pek bir şey ifade etmiyor gibi görünebilir. Ancak normal yani SDR (standart dinamik aralık) ile karşılaştırıldığında, en siyah ve en beyaz alanlarda iki kat daha parlak bir görüntüye imkan tanıyor.
Peki bu özellik nasıl çalışıyor? HDR10, yüksek dinamik aralık içeriği ve TV’ler için açık standart olarak düşünülebilir. Bu standart, bir HDR TV’nin HDR materyalini okuyabilmesi ve düzgün şekilde oynatabilmesi için statik veriler kullanıyor. Bu aşamada meta veriler, ekrana veya disk oynatıcıya renkleri nasıl eşleştireceğini ve parlaklık seviyelerini nasıl ayarlayacağını söylüyor. Böylece orjinal içeriğe çok daha yakın sonuçlar elde ediliyor.
HDR10+ gerçekten önemli mi? Görüntü kalitesinde farklar neler
2017’de Samsung ve Amazon tarafından tanıtılan HDR10+, standart HDR10’a nazaran daha gelişmiş iyileştirmeler ve geliştirme seçenekleri sunuyor. Adından da anlaşılacağı gibi HDR10+HDR10'un tüm iyi kısımlarını alıyor ve geliştiriyor. Bu aşamada HDR10+ sunduğu en büyük yeniliklerden biri, bilgiyi işleme biçimi. HDR10 sürümünde bulunan statik verilere kıyasla meta verileri dinamik hale getirerek videonun her karesinde değişim sağlıyor.
Bu, her karenin kendi renk, parlaklık ve kontrast parametrelerine göre işlendiği, daha ayrıntılı ve gerçekçi bir görüntü deneyimi anlamına geliyor. Ayrıca HDR10+ HDR10'a kıyasla dört kat daha yüksek 4.000 nit parlaklığa kadar destek sunuyor.
Dolby Vision'a gelirsek
Peki Dolby Vision nedir ve diğer teknolojilere karşı neler vadediyor? Öncelikle Dolby Vision'ın HDR10+ ile önemli ölçüde benzer olduğunu belirmekte fayda var. Teknoloji yüksek dinamik aralığı (HDR) ile birleştirilerek, daha yüksek kontrast, parlaklık ve renk derinliği sunulmasını sağlıyor. Ayrıca HDR10+'da bulunan 4.000 nite kıyasla 10.000 nite kadar parlaklık ve 68 milyar renk 12 bit derinliğe destek sunuyor.
Çalışma prensibi ise, tıpkı HDR10+ da olduğu gibi dinamik bir yapıya sahip. Böylece her bir sahnenin maksimum parlaklığı, renk tonu, kontrast ve diğer görüntü özellikleri gibi veriler kare kare işleniyor. Bunun ardından görüntüleme cihazı (örneğin, bir televizyon veya akıllı telefon) bu dinamik verileri kullanarak her sahne için en iyi görüntünün elde edilmesi sağlanıyor.
HDR10, HDR10+ ve Dolby Vision arasındaki farklar neler?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi HDR10 statik meta verileriyle çalışırken, HDR10+ ve Dolby Vision meta verilerini dinamik bir biçimde kare kare uygulanmasını sağlıyor. Peki bu teknolojiler arasından akıllı TV'ler için hangisi seçilmeli? Günümüz standartları göz önünde tutulduğunda HDR10+ ve Dolby Vision arasında büyük bir fark bulunmadığını söyleyebiliriz.
Tabii ki Dolby Vision, geleceğe dönük olarak 68 milyar renk 12 bit derinlik ve 10.000 nite kadar parlaklık gibi daha üstün bir desteğe sahip.Ancak bu avantajlar biraz tartışmalı: Niketim akıllı TV pazarında henüz 12 bit derinlik veya 10.000 nitlik bir parlaklığa ulaşılmış değil. Ancak her iki teknoloji de önümüzdeki yıllarda kesinlikle gelecek ve Dolby Vision buna hazır bir biçimde bekliyor.
Bu bağlamda akıllı TV tercih ederken, seçiminizi her iki teknolojiden yana kullanmanız daha faydalı olacaktır. Ancak tüm HDR formatlarında olduğu gibi Dolby Vision ve HDR10'un ne kadar iyi uygulandığı, onu izlediğiniz TV'nin kalitesine bağlı olacaktır.
Ek olarak Dolby Vision teknolojisinin HDR10'dan daha az yaygın olduğunu görüyoruz. Bunun nedenlerinden biri, özel bir teknoloji olması ve lisans ücretleri. HDR10+ ise önceki HDR 10 gibi telifsiz ve açık kaynak bir yapıda sunuluyor.
Daha fazla TV Alma Rehberi için tıklayın.