Günümüzde yeni teknolojilere ve birbirinden farklılık gösteren özelliklere sahip akıllı televizyon modelleri, seçim yapacak kullanıcıları gerçekten zorlayabiliyor. Bu tür cihazlar konusunda bilgili değilseniz, kendinizi beklentilerinizi karşılamayan bir akıllı TV satın alırken bulabilirsiniz. İşte akıllı TV satın almadan önce kontrol etmeniz gereken en önemli özellikler.
Hangi çözünürlükte TV almalıyım?
Bir ekranın piksel sayısını yatay satırlar ve dikey sütunlar cinsinden ifade eden ekran çözünürlüğü, akıllı televizyon seçimlerinde önemli bir yere sahip. Daha fazla piksel sayısı, daha keskin resim ve daha ince ayrıntılara sahip görüntüler sağlarken, yüksek çözünürlüğün çoğu zaman daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Günümüzde Netflix, Amazon ve YouTube gibi çeşitli dijital servis sağlayıcılarının 4K içerikler sunmaya başladığını görüyoruz. Full HD olarak da adlandırılan 1920 x 1080 çözünürlük uzun yıllar boyunca standart olarak görülürken, Full HD TV'lerin yerini iki kat daha fazla piksele sahip 4K TV’ler almış durumda. Sonuç olarak yatırımınızı doğru bir şekilde yapmak istiyorsanız, seçiminizi 4K çözünürlüklü akıllı televizyonlardan yöne kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
-
Ekran Panel Tipi Gerçekten Önemli mi?
Günümüz televizyonlarında çoğunlukla LCD, OLED ve QLED panel türleri ile karşılaşıyoruz. Bu panel türlerinin bir tarafında ekranı aydınlatmak için ışık yayan diyotlar (LED’ler) kullanan ve son derece ince bir yapıda karşımıza çıkabilen LCD ekranlar yer alırken, diğer tarafta piksellerin gerektiğinde kapanıp açılmasını sağlayan ve mükemmel siyah tonlarıüretebilen OLED paneller yer alıyor. QLED veya QNED panellere geldiğimizde ise markaların isimlendirmelerine göre değişen bu panel türü, LCD ekranlara bir kuantum nokta katmanı eklenmesini ifade ediyor.
Akıllı televizyon satın alırken karşımıza çıkan Tam dizi yerel karartma ile yerel karartma desteği ise oldukça önemli bir yere sahip. LCD panellerde bulunan ve ekranın belirli kısımlarının aydınlatılıp karartılmasını sağlayan yerel karartma özelliğine kıyasla, ekranın arkasına yerleştirilmiş çok sayıda LED bölgesi ile ekranın parlak olması gereken alanlar etkilenmeden diğer bölgelerin daha karanlık olmasını sağlayan Tam dizi yerel karartma desteği, panelin üretebildiği kontrast oranını arttırırken daha iyi bir görüntü kalitesi elde edilmesini sağlıyor.
Bu panel türleri arasından öne çıkan QLED ve OLED panel türlerinin farklı avantaj ve dezavantajlara sahip olduğunu söyleyebiliriz. OLED paneller neredeyse kusursuz bir siyah tonları, iyi bir renk kalitesi ve düşük güç tüketimi ile dikkat çekerken, QLED paneller ise oldukça yüksek bir parlaklığa, renk üretimine ve OLED panellere yakın bir siyah ton performansına ulaşabiliyor. Burada seçim yapmakta zorluk çeken kullanıcılara iki panel türünü de bir mağazada test etmelerini öneriyoruz.
Ayrıca OLED paneller söz konusu olduğunda LG ve Samsung'un farklı çözümleri bulunuyor. Bunlar LG tarafında OLED evo, Samsung tarafında ise QD OLED. OLED evo paneller için LG'nin son teknoloji ürünleri olduğunu söyleyebiliriz. Standart panellere kıyasla çok daha yüksek parlaklık ve renk doğruluğuna ulaşabiliyor. Samsung QD OLED ise, QLED TV'lere benzer şekilde Quantum Dot katmanının OLED ile buluşmasını temel alıyor.
-
Yüksek Dinamik Aralık (HDR
Daha yaygın olarak HDR olarak adlandırılan Yüksek Dinamik Aralık, artık satın almaya değer tüm TV'lerde kendini göstermeye başladı. Bu özellik, destelenen filmlerde ve TV içeriklerinde daha geniş bir renk gamı, kontrast ve hatta gerçekçi renkler görmemizi sağlıyor.
Ayrıca HDR günümüzde birkaç önemli standart ile birlikte geliyor: Dolby Vision, HDR10 ve HDR10+. Bunlar bir görüntünün en parlak ve en karanlık bölümleri arasındaki farkları artırıyor diyebiliriz. HDR10 neredeyse her modern TV'de bulunurken temel standart niteliğinde. Dolby Vision ve HDR10+ ise artık çok daha yaygın. Bu özellik TV'nin desteklenen içeriklerde parlaklığını ve rengini kare kare veya sahne sahne ayarlanabileceği anlamına geliyor. Böylece orjinal içeriğe çok daha yakın sonuçlar elde ediliyor.
Yüksek Yenileme Hızları Neden Önemli?
Hertz (Hz) olarak ifade edilen ve bir resmin ekranda saniyede kaç yenilendiğini gösteren yenileme hızı, televizyon seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir diğeri. Günümüzde standart haline gelen 60 Hz yenileme hızı özellikle LCD TV'lerde oynatılan hareketli görüntülerde bulanık görüntülere neden olabiliyor. Bu nedenle, daha iyi bir görüntü kalitesi oluşturmak için üreticiler, orta ve üst sınıf televizyonlarında 120 Hz desteğine yer vermeye başladı.
Burada bir parantez açacak olursak kullanıcıların televizyon tercihlerinde yazılımsal yenileme hızına kıyasla gerçek yenileme hızı değerine dikkat etmelerini öneriyoruz. Gerek oyun gerekse daha iyi bir görüntü için yüksek yenileme hızı daha akıcı ve sürükleyici bir televizyon deneyimi sunacaktır.
Hangi boyutta TV tercih edilmeli?
İster ekonomik ister yüksek performanslı bir televizyon arıyor olun kararınızdaki en büyük faktör muhtemelen ekran boyutu olacaktır. Buradaki seçimi ise televizyonu aynı anda kaç kişinin izleyeceğini ve nereye konumlandıracağını düşünerek yapmanızın büyük fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Standart oturma odaları göz önüne alındığında günümüzde en ideal ekran boyutlarının 55 ila 65 inç arasında olduğunu söyleyebiliriz.
Peki ideal TV İzleme Mesafesi Nasıl Belirlenir? TV izleyebileceğiniz ideal mesafeyi bulmak için, televizyonunuzun cm cinsinden boyutunu 2 ya da 2,5 ile çarpmanız yeterli diyebiliriz. Örneğin; 55 inç (139 cm) bir televizyonunuz varsa ideal TV izleme mesafesi; 139×2= 278 cm olacaktır. Buradan yola çıkarak eviniz için en ideal ekran boyutunu kolayca bulabilirsiniz.
-
İşletim Sistemi ve Uygulama Desteği
''Hangi marka televizyon almalıyım?'' diye soranlar için işletim sistemi önemli bir konu. Niketim günümüzde birçok akıllı TV, üreticiden üreticiye değişen farklı işletim sistemleri ile karşımıza çıkıyor. Bunlar arasında LG TV'ler WebOS, Samsung TV'ler Tizen ve diğer modellerin çoğu Android veya Google TV ile kullanıcılara sunuluyor.
Peki bu işletim sistemlerinden hangisi daha iyi? diye soracak olursanız, günümüzde bu üç platformun da tüm büyük uygulama ve dijital içerik servislerine destek sunduğunu söyleyebiliriz. Ancak Google TV yani Android'in çok daha büyük bir uygulama kütüphanesine sahip olduğunu belirtmekte fayda var.
Bu içeriğimizde sizler için "Akıllı televizyonlar tercihinde neler önem taşıyor?" bunlara değinmeye çalıştık. Paylaştığımız detaylara dikkat ederek kullanıcıların bu konuda daha iyi seçimlerde bulunacağını düşünüyoruz.
Daha fazla TV Alma Rehberi için tıklayın.