Bilgisayar veya telefonu televizyona bağlama nasıl yapılır? İşte adımlar

Bilgisayar veya telefonu televizyona bağlama bağlama nasıl yapılır? Yapmanız gerekenleri en basit şekilde anlattık. İşte kablolu veya kablosuz bağlantı için bilmeniz gerekenler...

Akıllı televizyonlar, hem sunduğu içerikler hem de bağlantı yetenekleri ile ev eğlencesinin vazgeçilmezi haline geldi. Ancak, sağladığı bu olanaklar bazı durumlarda yeterli gelmeyebilir. Belki de bilgisayarınızda bulunan içeriği daha büyük bir ekranda izlemek veya telefonunuzdaki fotoğraf ve videoları aile ve arkadaşlarınızla paylaşmak istebilirsiniz. İşte tam da bu noktada, bilgisayarı veya telefonu televizyona bağlama fikri devreye giriyor. Fakat bu cihazların karmaşıklığı, bazı kullanıcılar için zorlayıcı olabilir.

Bu rehberimizde, telefon veya bilgisayarı televizyona nasıl bağlayabileceğinizi adım adım anlatıyor olacağız. Zira televizyona görüntü yansıtarak, film izlemek, sunum yapmak veya oyun oynamak gibi çok sayıda olanağa erişlebilirsiniz. Yani, bilgisayarı ve telefonu televizyona bağlama veya telefonunuzdaki içeriği büyük ekranda göstermek istiyorsanız, doğru yerdesiniz!

Bilgisayarı televizyona bağlama (Kablolu&Kablosuz)

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bilgiasayar veya telefonu televizyona bağlamak için kullanabileceğiniz iki farklı yöntem bulunuyor. Bunlar ise kablolu veya kablosuz olarak birbirinden ayrılmakta. Kablolu bağlantıdan başlayacak olursak, bunun için ilk olarak HDMI kablosunun bir ucunu televizyondaki HDMI portuna takmanız gerekli. TV'nizin birden fazla giriş portuna sahip olduğunu görebilirsiniz. Bunlar arasından boş bir yuvayı tercih etmeniz ise yeterli olacaktır. 

Daha sonrasında kablonun diğer tarafını dizüstü bilgisayarda yer alan HDMI portuna takın. Masaüstü bilgisayarlarda ise yukarı ve aşağı olmak üzere iki farklı port bulunabilir. Bunun için hangi sürücüden görüntü alınacaksa onun tercih edilmesi gerekli. Kabloyu her iki cihaza da taktıktan sonra uygulamanız gereken son bir adım daha mevcut. Bilgisayarı televizyona bağlamak TV'nizin kumandasından giriş cihazları bölümüne ulaşmanız gerekli. Burada TV, SIDE AV, HDMI 1, HDMI 2 seçenekler bulunuyor. Görüntü almak için kabloyu taktığınız HDMI portunu seçmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca TV ekranında herhangi bir görüntü yoksa, Windows + P klavye kısayolu üzerinden "Yinele" veya "Uzat" seçeneğini seçebilirsiniz. 

  • Adım 1: Bağlantı Noktalarını Kontrol Edin

  • Adım 2: HDMI veya VGA Kablosu ile Bağlayın

  • Adım 3: Televizyonunuzun Girişini Seçin

  • Adım 4: Ekranı Kontrol Edin

Bilgisayarı kablosuz olarak televizyona bağlamak içinse cihaz ekleme işlemi yapmanız gerekli. Bunun için her iki cihazın aynı Wi-Fi ağında bulunması gerektiğini hatırlatalım. Atmanız gereken adımlar ise şu şekilde:

  • Adım 1: Bilgisayarınızda Windows ayarlarını açın,

  • Adım 2: Buradan Cihazlar bölümünü açın ve ''Bluetooth ya da başka cihaz ekle'' seçeneğine tıklayın.

  • Adım 3: Daha sonrasında ''Kablosuz ekran veya takma birimi'' seçeneğine tıklayın.

  • Adım 4: Tarama işleminin ardından kendi televizyonunuzu seçin.

  • Adım 5: Bilgisayarınızda Windows ayarlarını ve buradan Sistem bölümünü açın.

  • Adım 6: Ekranın sol tarafındaki seçenekler arasından “Bu bilgisayarda göster” bölümünü açın.

Bu adımları doğru bir şekilde takip ettiğiniz takdirde, bilgisayarı televizyona bağlayabilirsiniz. Eğer PC'niz televizyonu bulmuyorsa, TV ayarlarından görünürlüğü açmayı deneyebilirsiniz.

Telefonu televizyona bağlama (Kablolu&Kablosuz)

Bilgisayar tamamsa, gelelim telefonlara... iPhone veya Android telefonu televizyona bağlamak için Wi-Fi veya kablolu bağlantı kullanabilirsiniz. Ancak kablolu bağlantı için  birkaç basamağı dikkatle takip etmeniz gerekli. Öncelikli olarak televizyonu telefona bağlamak için için dönüştürücüye ihtiyacınız olacak. Akıllı TV'yi Android veya iPhone'a bağlama işlemi ise şu şekilde:

  • iPhone ve iOS cihazlar

  • Adım 1: Gerekli giriş bağlantısını edinin. (Dönüştürücü)

  • Adım 1: iPhone’un veya Android telefonunuzun alt kısmındaki giriş portuna Lightning Sayısal AV Adaptörü veya Lightning / HDMI Adaptörünü takın.

  • Adım 2: Adaptöre HDMI veya VGA kablosunu bağlayın.

  • Adım 3: HDMI veya VGA kablosunun diğer ucunu TV'ye bağlayın

Kablosuz bağlantıya gelirsek, telefon ekranıyla televizyon arasında bağlantı kurmak için gereken ilk ve en önemli şey Wi-Fi ve Miracast bağlantısı. Eğer her iki cihaz da aynı internet ağına bağlıysa bilgisayarınızın sağ alt köşesinde yer alan bildirim simgesine tıklayın. Bildirim simgesine tıkladıktan sonra bir pencere açılacak. Açılan pencerede bulunan "Genişlet" seçeneğini seçin. Listeden televizyon modeline tıklayın. Kısa süre içerisinde bağlantı gerçekleşecektir. 

Eğer Miracast uygulaması telefonunuzda yoksa telefon ekranını televizyona yansıtma uygulaması Miracast'ı Google Play Store'dan indirmelisiniz.

  • Adım 1: iPhone'unuzu ve televizyonunuzu aynı Wi-Fi ağına bağlayın.

  • Adım 2: iPhone denetim merkezini açın.

  • Adım 3: Denetim merkezinden Ekran Yansıtma özelliğine tıklayın.

  • Adım 4: Açılan ekrandan Apple TV’nizi veya AirPlay 2 destekli akıllı televizyonunuzu seçerek, iPhone'u televizyona bağlayın.

Bu yazımızda, bilgisayarı veya telefonu televizyona bağlamak için iki farklı yöntemi sizlerle paylaştık. Dolayısıyla İster kablo aracılığıyla isterseniz kablosuz bir şekilde görüntüyü daha büyük ekrana yansıtabilir ve TV'den aldığınız deneyimi artırabilirsiniz.  

Daha fazla TV Alma Rehberi için tıklayın.